Förtroendet för den svenska tillverkaren avgjorde. En enig styrelse står bakom prisskillnaden.

Vi hade bestämt oss för underhållsfria fönster. Så redan från början var det klart att det skulle vara PVC-fönster, berättar Johnny Asp, ordförande i Brf Tallen i Skoghall som just fått nya fönster och balkongdörrar i samtliga lägenheter.

 

Fönsterbyte är en stor och viktig affär med konsekvenser under lång tid. Därför gjorde föreningen en noggrann värdering av tänkbara leverantörer. De började med att ta in priser på svensktillverkade fönster och fönster tillverkade i Estland och Polen.

 

Prisskillnaden var betydande, utlandsfönstren var billigare än de svenska. Skillnaden var faktiskt så stor att det kändes lite oseriöst fortsätter Johnny. För hur det än är finns det ju nästan alltid en relation mellan pris och kvalitet.

 

Därför frågade jag leverantören av de utländska fönstren hur det kommer sig att priset var så lågt. Om det kanske var något som inte fanns med i deras offert. Men jag fick inget riktigt bra svar. De kunde inte heller visa några referensobjekt med fönster som suttit uppe en längre tid.  Dessutom gnager ju tanken på hur det går om vi behöver något, en ny spanjolett till exempel, när tillverkaren finns långt borta och säljaren kanske inte finns kvar.

 

Referensobjekt och fabriksbesök gav förtroende för Värmlands Fönstermontage och tillverkaren Plastfönster. Vi besökte referensobjekt med PVC-fönster som de monterat på 80-talet och fortfarande ser praktiskt taget nya ut. Tre av oss i styrelsen besökte också Plastfönsters fabrik i Avesta och pratade med såväl ledning som personal på golvet. Allt kändes genuint och seriöst. Vem vill inte ha fönster som ser nya ut efter 30 år? Dessutom hade företagen och produkterna gott renommé bland opartiska rådgivare.

 

Så, trots prisskillnaden var styrelsen enig i valet av svenska PVC-fönster. Man valde helt enkelt kvalitet före pris.

 

Fakta:
Brf Tallen, Skoghall, totalt 57 lägenheter. 225 PVC-fönster och 57 dörrar bytta andra halvåret 2013.

 


Målningsfria fönster till Riksbyggen

Riksbyggen väljer PVC-fönster eftersom föreningarna vill ha så lite underhåll som möjligt till ett så bra pris som möjligt. Den som förvaltar en fastighet prioriterar ju den långsiktiga ekonomin. 
Men alla PVC-fönster är inte lika. Efter en del problem med importerade fönster ansåg Riksbyggen att företag i Industrigruppen för PVC-fönster var lämpliga att fråga för fönsterbyten i de aktuella fastigheterna.
Lidköpingshus 7 blev klart sommaren 2011 och den större föreningen Lidköpingshus 14 avslutas 1:a kvartalet 2012. Totalt är det fönster och balkongdörrar i 298 lägenheter och fönster tre tvättstugor som skiftats.

Målningsfria fönster


Svenska pvc-fönster ökar!

Målningsfria fönster

Sedan Industrigruppen för PVC-fönster bildades 2004 har försäljningen av svensktillverkade pvc-fönster ökat med 68,8%. Motsvarande siffra för träfönster är 30,9%.
Det stora intresset för pvc-fönster märks också på Google, som noterar en kraftig ökning för sökordet pvc fönster.
Svenska pvc-fönster sparar stora pengar åt sina ägare varje dag år ut och år in. Fönstren behöver aldrig målas, är täta och har låga U-värden. Detta har fastighetsägare över hela landet upptäckt och fler och fler väljer nu att byta till pvc-fönster.


Testfasad hos SP

I slutet av september besiktigade vi testfasaden hos SP i Borås. En fasad där SP 1994/1995 lät montera fönster av olika material och fabrikat. Inget underhåll är gjort. Träfönstren har farit väldigt illa medan de svensktillverkade PVC-fönstren ser praktiskt taget nya ut.
Under de 17 år fönstren suttit uppe skulle träfönstren behövt minst en, men förmodligen två eller tre rejäla omgångar färg för att inte förstöras. Observera också hur väder och vind påverkar kittet.
Läs mer om SP testfasad här.


25 år, aldrig målade. Ser ut som nya!

Under sommaren 2011 har vi besiktigat och dokumenterat svenska PVC-fönster i Hägersten. Efter nästan 25 år ser de fortfarande nya ut trots att de aldrig har målats. Det är helt enkelt fantastiskt.
Totalt handlar det om 3 600 fönster som sluppit målning och det är inte svårt att tänka sig hur mycket pengar och besvär som det sparat in under årens lopp. Dessutom har ju massor av färg inte behövt tillverkas, transporteras och användas.
Brf Gulddragaren finns på Slättgårdsvägen och Västertorpsvägen i Hägersten, se www.gulddragaren.se. När fönstren monterades 1987/1988 ägdes fastigheterna av Svenska Bostäder.


  • Förtroendet för den svenska tillverkaren avgjorde. En enig styrelse står bakom prisskillnaden.

    Vi hade bestämt oss för underhållsfria fönster. Så redan från början var det klart att det skulle vara PVC-fönster, berättar Johnny Asp, ordförande i Brf Tallen i Skoghall som just fått nya fönster och balkongdörrar i samtliga lägenheter. 

Läs mer...Fakta om PVC-profiler i PVC-fönster.
Ladda ner nytt faktablad!